Vzdrževanje usnjenih izdelkov

O usnju

zascitne vreckeUsnje je cenjen naravni material, zato imejmo do njega spoštljiv odnos. Usnjene izdelke je treba pravilno uporabljati, jih po potrebi negovati ter primerno shranjevati. Na ta način jim podaljšamo življenjsko dobo ter ohranjamo njihov izgled.

Usnje je strojena živalska koža, zato upoštevajmo, da so površinske napake v usnju, kot so pigmentni madeži, gube, pore in neenakomerna struktura, prirojene lastnosti kože. Tudi življenje pušča na koži različne sledove (piki žuželk, ugriznine, razne odrgnine in praske). Te značilnosti usnja so vrednota, ki samo še poudarja naravni videz in njegovo posebnost.

Nekaj splošnih napotkov

Usnjenih izdelkov nikoli ne izpostavljajte soncu za daljši čas, saj to lahko privede do obledelosti barve. Tudi neposredna toplota škodi usnju, ker se le-to izsuši, postane trdo in se lomi. Usnjenih izdelkov ne hranite v plastičnih vrečkah. Shranjujte jih v suhem prostoru pri sobni temperaturi.

Nasveti za nego usnjenih torbic in ostale usnjene galanterije

Usnjenih torbic ne čistite z agresivnimi kemikalijami in čistili. Torbico očistite le z rahlo vlažno mehko krpo.

Mokro torbico obrišite s suho krpo in posušite na sobni temperaturi. Določenih madežev ni mogoče odstraniti (primer: kemični svinčnik).

Svetle torbice shranjujte tako, da niso v stiku s temnejšimi torbicami ali drugimi predmeti, saj se lahko barva s temnejše torbice ali predmeta prenese na svetlo torbico. Svetujemo vam, da torbico shranjujete v zaščitni vrečki, ki ste jo dobili pri nakupu torbice.

Torbice iz velurja in nubuka so še posebej občutljive na vodo in maščobo, ker je usnje brušeno po površini. Torbico po potrebi samo skrtačite z mehkejšo ščetko s potegi v smeri dlačic. Ne priporočamo nošenja temne torbice iz velurja na svetla oblačila ali svetle torbice na temna oblačila zaradi možnosti prenosa barve.

Na torbicah iz lakiranega usnja se pogosto poznajo prstni odtisi. Torbico očistite le s suho mehko krpo. Pri shranjevanju pa bodite pozorni, da lakirani deli ne pritiskajo na druge torbice ali predmete, ker lak prevzame barvo, prav tako poskrbite, da se ročaji ne tiščijo torbice. Torbico shranjujte v zaščitni vrečki.

Navedeni napotki veljajo tudi za drugo usnjeno galanterijo.